10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

Door Liesbeth Wouters

Perfect geluk bestaat niet. Er zijn altijd momenten waarop het minder goed gaat. Tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid (1 tot 10 oktober 2024) besteden we extra aandacht aan deze moeilijke perioden.

 

Dit jaar zetten Logo Kempen, de intergemeentelijke preventiewerkers en de lokale besturen Rust- en Stilteplekken in de Kempen in de kijker. Iedereen heeft wel eens nood aan rust en stilte. Op deze plekken kan je even ontsnappen aan de drukte van alledag. Want het is belangrijk om op moeilijke momenten even te ademen, te reflecteren en te herstellen van de stress die je ervaart.

 

Door te vertragen kan je beter luisteren naar jouw behoeften, jouw gedachten ordenen en beter beslissingen nemen. Zelfzorg is belangrijk. Het helpt je om veerkracht op te bouwen en jouw mentale gezondheid te versterken. En veerkracht kan je door de moeilijke perioden helpen. 

 

Op Rust- en Stilteplekken wordt een fysieke ruimte ingericht om even te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. Het is een plek waar je rustig kunt zitten, ontspannen, nadenken of gewoon genieten van de stilte.  De plekken liggen in een rustige omgeving. Er zijn Rust- en Stilteplekken in de natuur, maar er zijn ook rustige ruimtes voorzien in gebouwen (zoals scholen, rusthuizen, ziekenhuizen, …).  

 

Benieuwd? Ontdek een overzicht van de Rust- en Stilteplekken in de Kempen. Zoek tijdens en na de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid deze Rust- en Stilteplekken eens op! 

Of ontdek één van de vele andere activiteiten rond mentaal welzijn die tijdens deze periode doorgaan in jouw regio.